Skip to content

Elementy sprężyste w układach automatyki linii do produkcji bułek

Elementy sprężyste w układach automatyki linii do produkcji bułek

Elementami sprężystymi w urządzeniach regulacyjnych linii do produkcji bułek są najczęściej sprężyny, które zależnie od przeznaczenia dzieli się na: śrubowe, spiralne, walcowe, płaskie; membrany: metalowe i gumowe; mieszki sprężyste itd.

Elementy sprężyste powinny odpowiadać następującym pod­stawowym wymaganiom:

  • Wartość maksymalnego odkształcenia powinna być taka, żeby nie towarzyszyły jej ani odkształcenia, ani pozostałość sprę­żysta przewyższająca dopuszczalne warunki techniczne.
  • Zmiana właściwości materiału w związku ze zmianą tempera­tury otoczenia powinna być praktycznie niedostrzegalna.
  • Odkształcenia sprężyste elementu sprężystego powinny być wystarczające do wprowadzenia w ruch mechanizmu przyrzą­du.

Wymagania te zostają spełnione przez dobór specjalnych sto­pów i odpowiednią obróbkę technologiczną.

Sprężyny walcowe śrubowe, w zależności od kierunku działa­nia siły, dzielą się na: naciskowe, naciągowe i skrętne te ostatnie najczęściej stosowane w liniach do produkcji bułek jak w portalu produkcja bułek

W przypadku, kiedy końcowe, pracujące zwoje sprężyny są niewyrównane, to siła wzdłużna działa na końce sprężyny, a nie wzdłuż jej osi i powoduje jej wyboczenie. Takie sprężyny pracują prawidłowo tylko wówczas, gdy są prowadzone w otworze lub na trzpieniu. Jeżeli końcowy, pracujący zwój sprę­żyny jest zaszlifowany, wówczas czoło sprężyny wypełnia cały jej obwód, a siła ściskająca F działa wzdłuż jej osi Zaszlifowanie końców sprężyny jest jednak operacją podwyższa­jącą znacznie koszt jej wykonania.


Ocena: 4/5 (1 głosów)  


Szczegóły wpisu:


Odwiedziny botów:
  • googlebot: 35 (ostatnio: 15.05.2022 18:49:54)
  • yahoo: 3 (ostatnio: 27.04.2016 04:13:16)

Podlinkuj wpis:

Dodaj komentarz